III. ULUSLARARASI BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ (BBYB) ÖĞRENCİ KONGRESİ

15.05.2018

III. ULUSLARARASI BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ (BBYB) ÖĞRENCİ KONGRESİ

10-12 Mayıs 2018, Ankara

III. Uluslararası BBY Bölümü Öğrenci Kongresi Ankara Üniversitesi BBYB ve Ankara Üniversitesi Bilgi Topluluğu işbirliğiyle 10-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Ana teması “Bilgi Merkezlerinde Değişim ve Dönüşüm Süreci” olan Kongre’de ülkemizde kütüphanecilik mesleğinin öncüleri olan, yaşamını yitirmiş meslek büyüklerinin adını taşıyan 6 oturum gerçekleştirilmiştir. Oturumlarda, Bugünün ve geleceğin kütüphane ve diğer bilgi merkezi kullanıcıları olan x, y, z ve α kuşağının özellikleri ve beklentileri, yeni nesil kütüphanecilerin taşıması gereken nitelikler ve yeterlilikler, yapay zekâ, büyük veri ve sosyal medya konularının bilgi merkezlerine ve sundukları bilgi hizmetlerine yansımaları, kullanıcı odaklı hizmet tasarımları, geleceğin kütüphaneleri, teknolojik dönüşüm sürecinin insan faktörünün önemi, kütüphanecilerin istihdamı, değişen bilgi kayıt ortamları, akıllı kütüphane binaları gibi konular ele alınmıştır.

Kongre’ye, 400’ü aşkın Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencisiyle beraber toplam 24 kurum ve kuruluştan 408 kişi katılmıştır. Kongrede 36 bildiri ve 4 poster çalışması sunulmuştur. Onur konukları olan Prof. Dr. Sayın Berin Uğur Yurdadoğ ve Prof. Dr. Özer Soysal öğrencilerle söyleşi yapmışlardır. İki gün boyunca 61 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin hazırladıkları bildiriler posterler sunulmuştur. Ayrıca, Ankara Üniversitesi Bilgi-Sizsiniz Topluluğu’nun “Kitap Destek Projesi” adı altında her yıl bir köy ilkokulunda kurdukları okul kütüphanesi fotoğraflarından oluşan sergi ve öğrenci bilgi topluluklarını tanıtan stantlar hazırlanmıştır. Kongre süresince sosyal etkinlik programı çerçevesinde Anıt Kabir ziyaret edilmiş, Kale-İçi gezilmiş, Ankara turu, kongre yemeği ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konseri düzenlenmiştir.

Bölümümüzden 18 öğrencimizle katıldığımız bu Kongre’de Bilgi Topluluğumuz da bir stant açarak diğer üniversitelerimizin BBYB’den gelen bilgi topluluklarıyla bir arada olma ve yaptıklarını paylaşma fırsatını yakaladı. Ayrıca Bölüm hocalarımızdan Dr. Öğretim Üyesi Didar Bayır hem Kongre’nin Bilim Komitesi’nde yer almış, hem de Fehmi Ethem Karatay’a Saygı Oturumu’na başkanlık yapmıştır.

Kongre’nin organizasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştiren ve bizleri en iyi şekilde ağırlayan Ankara Üniversitesi BBYB hocalarımıza ve öğrencilerimize gönülden teşekkür ederiz.