Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Bilgin Aydın ile Üsküdar Atik Valide Külliyesi’ni Ziyaret Ettik

11.04.2017

BÖLÜM BAŞKANIMIZ PROF. DR. BİLGİN AYDIN İLE ÜSKÜDAR ATİK VALİDE KÜLLİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİK

10 NİSAN 2017

Sultan III. Murad´ın annesi Nurbanu Valide Sultan (1525-1583) tarafından 1570-1579 yıllarında Mimar Sinan´a yaptırılan Külliye 18. yüzyıla kadar Valide Sultan Külliyesi adı ile tanınmıştır. Daha sonra III. Ahmed´in annesi Gülnûş Sultan´ın (ö. 1715) Üsküdar İskele Meydanı´nda yeni bir külliye inşa ettirmesiyle Eski Valide, Atik Valide veya Valide-i Atik isimleriyle anılmaya başlanmıştır. Külliye, Üsküdar Toptaşı semtinde kendi adını taşıyan mahallede bulunmakta olup, cami ve medresenin merkezi oluşturduğu ve bu merkez çevresine yerleştirilmiş tek yapılar; tekke, sıbyan mektebi, hamam ile birleşik yapılar topluluğu; kervansaray, darülhadis, darülkurra, aşhane, tabhane ve darüşşifadan meydana gelen özgün bir modelde kurulmuştur. Külliye Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ne devredilmiştir ve restorasyon çalışmaları da halen sürmektedir. Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Bilgin Aydın hem külliyeyi oluşturan yapıları tek tek tanıtmış, hem de Osmanlıca dersi gören öğrencilerimizle birlikte bu yapıların üzerlerinde yer alan kitabeleri ve mezar taşlarını okumuşlardır.